Пловдивският адвокат Владимир Елдъров получи една година условно лишаване от свобода

...
</TD
>Пловдивският адвокат Владимир Елдъров получи една година условно лишаване от свобода
Коментари Харесай

Известен Пловдив адвокат получи присъда за укриване на данъци

Пловдивският адвокат Владимир Елдъров получи една година условно отнемане от независимост с три години изпитател период, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.

Той се изправи пред Окръжен съд Пловдив по обвиняване, че в интервала от 14.12.2013 година до 07.03.2015 година, като лице, упражняващо свободна специалност " юрист “, и данъчно задължено лице, самичък и дружно с упълномощените му  счетоводители, налог върху приходите на физическите лица по Закона за налога върху приходите на физическите лица в размер на 29 071,46 лв. и налог върху добавената стойност по Закона за налога върху добавената стойност в размер на 41 966,01 лв. или общо 71 037,47 лв.

Като юрист Елдъров специализирал активността си главно в споразумяване по правосъден ред и по административен път - посредством застрахователни сдружения, на компенсации за потърпевши при пътнотранспортни катастрофи, както и на техните близки. За това той получавал адвокатски възнаграждения и дължал налог.

За посочения интервал била осъществена първична и повторна данъчна проверка на лицето, като е установено, че не всички от получените от Владимир Елдъров хонорари са били регистрирани в цялостен размер като приход в подадените годишни данъчни заявления.

При последвалите проверки били изискани всички адвокатски кочани, контракти за правна отбрана и процесуално посланичество. Установено било, че една част от документите не съдържали контрактувано заплащане, в друга била вписана съответна сума, а в трета - единствено % от компенсацията. След повсеместен обзор на събраните при проверката доказателства са били открити данни за укрити данъчни доходи или приходи в горепосочения размер.

Днес в зала Елдъров изрази подготвеност да признае виновността си и процесът да продължи, като кратко правосъдно разследване. Така присъдата му ще се редуцира с 1/3.

" Признавам се за отговорен. Това е математическо закононарушение. Имах доста клиенти към оня миг и е допустимо да се е случило. "

Представителят на държавното обвинение преповтори обвиняването и показа, че Елдъров е с чисто правосъдно минало и е допустимо грешката да се е случила заради огромния брой клиенти. Той предложи наказване от 2 години лишаване от независимост след редукцията и с  4 години изпитателен период.

Защитата на Елдъров в лицето на юрист Давчев посочи голям брой смекчаващи вината качества на подсъдимия. 

" Той е осъзнал грешката си и не е целял съзнателно да го направи. През идващите година той е платил 200 хиляди лв. налог към страната. "

Давчев добави, че в нашата страна има доста лица, които дължат милиони левове, само че никой не търси техните отговорности. Той е на мнение, че квалификацията на закононарушението, като " изключително огромен размер " не е правилна. 

" За тези 15 години животът е поскъпнал, стандарта се е трансформирал. Сега с 71 хиляди лв. не можеш да си купиш кола. "

Той пожела минималното наказание за клиента си.

В последна сметка Окръжен съд Пловдив наложи наказване на Елдъров в размер на 1 година отнемане условно от независимост с 3 години изпитател период.

Припомняме, че Владимир Елдъров е наследник на адвокат Даниела Елдърова и адвокат Красимир Елдъров.



Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР